ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2013

Home / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2013

Εκπαιδεύτηκαν 11 ειδικευόμενοι αιματολογίας επί μία εβδομάδα στην πραγματοποίηση, αξιολόγηση και κλινική ερμηνεία μοριακών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται στην διάγνωση και παρακολούθηση της θεραπείας αιματολογικών νεοπλασιών. Η εκπαίδευση αυτή έγινε με την ευθύνη του κ. Π. Παναγιωτίδη (Αναπληρωτή Καθηγητή Αιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Ταμία του Σωματείου) στο Ερευνητικό Αιματολογικό Εργαστήριο της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Μιχαλακοπούλου 176. Η εργαστηριακή αυτή εκπαίδευση έγινε υπό την αιγίδα του Σωματείου και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

Η Ελληνική Εταιρεία Μοριακής Έρευνας Καρκίνου υλοποιεί το επιστημονικό έργο της εναρμόνισης των διαγνωστικών μεθόδων για ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας η εταιρεία μας συμμετέχει ενεργά στην προτυποποίηση και ευρεία εφαρμογή σύγχρονων εξετάσεων διαγνωστικής για την τυποποίηση και παρακολούθηση των επίκτητων νοσημάτων του αιμοποιητικού ιστού και πρωταγωνιστεί στην εναρμόνιση των διαγνωστικών μεθόδων για ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται ετήσιοι κύκλοι εναρμόνισης για τα σημαντικότερα αιματολογικά τμήματα πανελληνίως:

 1. A’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών,
 2. Αιματολογικό τμήμα Γ.Ν. Νίκαιας,
 3. Aιματολογική Kλινική Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»
 4. Αιματολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου,
 5. Αιματολογική Κλινική και ΜΜΜΟ του ΓΝ «Γ. Παπανικολάου». Κατά την υλοποίηση των κύκλων, βιολόγοι/ιατροί – ερευνητές πραγματοποιούν συναντήσεις ετησίως ώστε να καθοδηγήσουν το έργο εναρμόνισης στο ανατεθέν στα πλαίσια του έργου εργαστήριο.
 6. Απεδόθη τιμητική χορηγία  στον κ. Γοργούλη Βασίλειο (είναι και μέλος του ΔΣ) για δημοσίευση εργασίας παγκόσμιας εμβέλειας σε ένα από τα καλύτερα περιοδικά του κόσμου (Nature)  για την έρευνα για τον καρκίνο. Ένας επιπλέον λόγος της χορηγίας ήταν ότι αξιοποίησε άριστα την υπότροφο του ιδρύματος κα  Βελιμετζή Γεωργία, η οποία είναι και η 1η συγγραφέας στην καθοριστική αυτή δημοσίευση.Functional interplay between the DNA-damage-response kinase ATM and ARF tumour suppressor protein in human cancer.

  Velimezi G, Liontos M, Vougas K, Roumeliotis T, Bartkova J, Sideridou M, Dereli-Oz A, Kocylowski M, Pateras IS, Evangelou K, Kotsinas A, Orsolic I, Bursac S, Cokaric-Brdovcak M, Zoumpourlis V, Kletsas D, Papafotiou G, Klinakis A, Volarevic S, Gu W, Bartek J, Halazonetis TD, Gorgoulis VG.

  Nat Cell Biol. 2013 Oct;15(10):1260. doi: 10.1038/ncb2852.

 7. Κάλυψη εξόδων της βιολόγου κας Κυριακής Παύλου,  κατόπιν αιτήματος  μέλους του ΔΣ  με σκοπό την εκπαίδευσή της, για 2 μήνες στο Παρίσι,  στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε πολύ σύγχρονες τεχνικές που θα προάγουν την ποιότητα της έρευνας στο πεδίο του καρκίνου αλλά και γενικότερα.

Start typing and press Enter to search